فهرست مطالب

مهندسی مکانیک - پیاپی 57 (اسفند 1386)

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 57 (اسفند 1386)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله ها
  • امیر ایمانی فر صفحه 14
    موضوع مقاله بررسی شکست یک چرخدنده مارپیچ در گیربکس یک اتوبوس از جنس فولاد AISI 8620 می‎باشد. در چرخدنده فوق بعد از مدتی کارکرد، تعدادی از دندانه های مجاور هم و برخی از آنها از ناحیه سر دندانه شکسته شدند.
    طی یک بررسی کامل که شامل بازرسی چشمی، عکسبرداری اندازه‎گیری زیر سختی و آزمون متالوگرافی به نقص آن پی برده شد.
    نتایج نشان دادند که دندانه های چرخدنده توسط خستگی که منجر به پیتینگ (آبله گونگی) و اسپلینگ (پوسته پوسته شدن) در نواحی سر دندانه نزدیک دایره گام می‎شود مستعمل شده‎اند و علت آن عدم تطابق محوری (نا هم محوری) می‎باشد.
  • احمدرضا زمانی، احمدرضا عظیمیان صفحه 22
    ورودی های مدلهای فوق سرعت اصطکاکی و جهت متوسط سرعت باد و تاریخچه ارتفاع موج در زمانهای گذشته می باشند. سرعت اصطکاکی از روی سرعت باد و با محاسبه ضریب نیروی درگ محاسبه می شود. همچنین جهت جلوگیری از ایجاد اثر ناپیوستگی در جهت باد از یک روش کدکردن استفاده می شود. با فرض تصادفی بودن سرعت باد و ارتفاع موج منطقه، مقدار همبستگی اطلاعات بین این دو متغیر تصادفی، برحسب مقادیر تاخیر زمانی یک تا 24 ساعت محاسبه شده است. بر مبنای محاسبه فوق نوع و تعداد ورودی های مدلها انتخاب می شود. عملکرد مدلها از طریق مقایسه سه پارامتر ضریب همبستگی، مجذور متوسط مربع خطا و ضریب پراکندگی با سایر روش های بکار رفته نظیر روش های فازی، روش های آماری و... مقایسه گردیده است. مقایسه نتایج نشان می دهد که آموزش ماشینی مطابق با مدلهای ارائه شده در این مقاله از عملکرد مناسب تری نسبت به کارهای مشابه برخور دارند.
    کلیدواژگان: مدلسازی بادو موج، مدل مبتنی بر داده ها، آموزش ماشینی، شبکه عصبی، یادگیری حافظه ای
  • حسین نوری صفحه 40
    در این مقاله به کاربرد نانو فناوری در صنعت تولید شیشه بویژه شیشه خودرو اشاره گردیده است. در این زمینه به فناوری بکار رفته در ساخت شیشه های خود تمیز شونده، تشریح عملکرد سطوح دفع آب، سطوح آبدوستی و مکانیزم خود تمیز شوندگی اشاره گردیده است. همچنین عملکرد شیشه های رنگی حاوی نانو ذرات و شیشه های ذخیره کننده انرژی بیان گردیده است. در پایان به خلاصه پژوهش های صورت گرفته در این خصوص در مرکز تحقیقات شرکت سایپا شیشه اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نانوفناری، شیشه خود تمیز شونده، سطح آبدوست، سطح آب گریز، نانو ذرات، ذخیره کننده انرژی
  • بهزاد طولمی نژاد صفحه 48
    در این مقاله به ارائه یک مدل تئوریک در ارتباط با فرآیند جوشکاری انفجاری صفحات فولاد و برنج پرداخته شده و مکانیزم تغییر شکل پلاستیک فصل مشترک صفحات برخورد کننده عنوان گردیده است. اندازه موج در فصل مشترک بر این مبنا که درصدی از افت انرژی سینماتیک برابر با کار پلاستیک صورت گرفته در فصل مشترک صفحات می باشد، پیش بینی شده و سپس اثر تغییر در زاویه دینامیکی برخورد بر وضعیت موجی فصل مشترک مورد بررسی قرار گرفته است. جهت ارزیابی صحت مدل ارائه شده یک رشته آزمایشات تجربی بر روی صفحات فولاد و برنج صورت گرفته که نتایج بدست آمده با مدل تئوریک تطابق خوبی دارد. با افزایش خرج انفجاری و ضخامت صفحه ساکن، ریز ساختار فصل مشترک اتصال از حالت نیمه تخت به حالت موجی- گردابی با دانه های ریز کشیده تغییر شکل می یابد.
    کلیدواژگان: جوش انفجاری، فصل مشترک فولاد، برنج، زاویه دینامیکی برخورد، خرج انفجار
  • رضا حسنوی، محسن امامی صفحه 53
    رشد سریع فناوری اطلاعات و استفاده روزافزون از کامپیوتر و اینترنت در فعالیت های طراحی، تولید و مهندسی موجب ایجاد یک فضای رقابتی درحوزه فعالیت های ساخت و تولید شده است. سازمان های تولیدی امروزه به منظور پاسخگویی سریع به نیازهای متغیر مشتریان و حفظ بقاء سازمان خود در بازار شدیدا رقابتی مجبورند تا زمان و هزینه تولید محصول خود را کاهش داده و بر کیفیت و انعطاف پذیری آن بیفزایند. آنها برای دستیابی به این اهداف در فرآیندهای طراحی، تولید و مهندسی، فناوری هایی چون CAD، CAM و CAE را به خدمت گرفته اند. این مقاله ابتدا به معرفی فناوری CAD/CAM پرداخته و تاثیرات بکارگیری این فناوری را در افزایش بهره وری نمایان می سازد. سپس متغیرهای موثری که نیاز یک سازمان تولیدی را به سیستم CAD/CAM افزایش می دهد، بررسی کرده و چالش های پیش روی صنایع را در راستای بکارگیری این سیستم شرح می دهد. در انتها الگویی از سیستم CAD/CAM را با محوریت فرایندهای مهندسی معکوس جهت جاری سازی دریکی ازصنایع دفاعی پیشنهاد می دهد. این الگو قابلیت تعمیم به دیگر صنایع تولیدی را نیز دارد.
    کلیدواژگان: طراحی به کمک کامپیوتر (CAD)، ساخت به کمک کامپیوتر (CAM)، مهندسی به کمک کامپیوتر (CAE)، فناری اطلاعات (IT)، تولید یکپارچه کامپیوتری (CIM)
  • مسعود بختیاری صفحه 61
  • مباحث عمومی
  • محمد مهدی غفاری، محمدتقی احمدیان صفحه 68
    استفاده از انرژی به منظور پیشرفت جامعه بشری امری اجتناب ناپدیر و ضروری به نظر می رسد. امروزه دسترسی به منابع انرژی، تعیین کننده بسیاری از تحولات اقتصادی کشورها به شمار می رود و این در حالی است که استفاده های بی رویه از آن، سبب محدود شدن رشد اقتصاد پایدار شده و زیان های بسیاری را برای محیط زیست به همراه دارد. در جهان امروز با توجه به نرخ افزایش جمعیت، رشد اقتصاد پایدار تنها از طریق دسترسی به سیستمهای انرژی که بتواند به محدودیتهای سایر منابع انرژی فائق آید، امکان پذیر است. در این مقاله با برشمردن اهداف و مولفه های اصلی در خلق فناوری های جدید، مشاهده می شود که آینده صنعت خودرو در جهان به سمت کاهش مصرف سوخت های فسیلی و آلاینده های زیست محیطی هدایت می شوند. این واقعیت در نمایشگاه خودرو دیترویت در سال 2007 توسط بزرگترین شرکت خودروسازی جهان، جنرال موتورز، نیز مورد تاکید قرار گرفت.
  • صفحه 78
  • صفحه 85